Vandaag ben ik gaan lopen

Vandaag ben ik gaan lopen*. Ik ben er zelf verbaasd over. Heel voorzichtig kijk ik rond en verwonder me over wat er om mij heen gebeurt. Ik ben nieuwsgierig maar vind het heel eng. Er kan natuurlijk van alles mis gaan. Ik kan verdwalen, mensen tegenkomen die me kwetsen. Ik kan vallen en me pijn doen, ‘t kan allemaal. Toch loop ik door.

Het alternatief was blijven, op mijn eigen vertrouwde plekje. Geen risico’s, alles bekend en gekaderd, lekker veilig. Het was er niet echt fijn, maar alles ging zoals ik het wilde. Mijn eigen cocon. Ik had hem best goed ingericht, al zeg ik het zelf. Alles had zijn eigen plaats, iedere handeling zijn eigen structuur. Strak en overzichtelijk.
Tenminste, tót dat het niet ging zoals ik bedacht had. Dan sloegen de stoppen door. In paniek probeerde ik iedere keer alles meteen weer op zijn plek te krijgen. Dat lukte meestal wel, maar tegen welke prijs?

Vandaag ben ik gaan lopen*. Er gaat een wereld voor me open. Een griezelige wereld, vol gevaar, en obstakels na iedere bocht. Of niet, dat kan natuurlijk ook. Eng is een understatement. Ik ben als de dood! Bang voor iedere afwijzing, tegenslag of onzekerheid. Ben ik wel sterk genoeg? Ga ik het wel redden? Ik wil terug, maar ook niet. Terug naar wat?

Waarom hield ik me vast aan mijn ogenschijnlijk vertrouwde situatie, terwijl ik daar niet blij van werd? Omdat ik het kende? Omdat ik wist waar alles stond, in welke volgorde alles verliep? Als ik door het raam keek zag ik een hele nieuwe vreemde wereld. Een groene wereld. Groener bij de buren? Soms deed ik de deur een heel klein eindje open, om hem snel weer te sluiten. Ik hield niet van risico’s.

Vandaag ben ik gaan lopen*. Alles is nieuw, en ook weer niet. Ik kan het inrichten naar mijn eigen smaak. Als het sneeuwt voel ik de vlokken op mijn gezicht vallen en hang ik lampionnetjes op. Als het regent schuil ik tussen de bomen, of laat me kletsnat regenen.
Wat nieuw is, wordt vanzelf vertrouwd. En . . . , en dat is het leuke, dan krijg ik weer ruimte voor nóg iets nieuws.
Vandaag ben ik gaan lopen, en ik zie wel waar ik kom.

*’Vandaag ben ik gaan lopen.
Acda & de Munnik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *