Kunstenaar

Het lege papier, het kale schilderdoek, de lege pagina op de computer, met de cursor knipperend in de linker bovenhoek.
Alles begint bij beginnen. Zo ook voor de kunstenaar. De schilder, de schrijver, de tekenaar, ze beginnen iedere keer weer met niets. Of met een vaag idee, waarbij ze geen idee hebben wat het eindresultaat zal zijn. Wat ga ik schilderen? Hoe verloopt het verhaal? Wat voor afmeting zal ik nemen? Welke kleuren zal ik gebruiken? Niets staat vast.
De schrijver werkt vaak van achter naar voren. Eerst het einde, en dan de weg er naartoe bedenken. De schilder kan eindeloos over zijn werk heen schilderen, om na vele lagen eindelijk de sfeer te pakken te hebben van wat hij echt wil vertellen. Vele schetsen worden weg gegooid. Oneindig veel opzetjes verwijderd.
‘Waar haal je je inspiratie vandaan?’ wordt vaak aan de kunstenaar gevraagd. Uit het leven, uit de natuur, uit mooie verhalen van andere mensen, uit eigen emoties, uit een goed gesprek. Of gewoon nergens uit, dan dient een beeld of verhaal zich ineens aan.
Maar soms, soms komt er niets. Dan is er alleen maar een leeg hoofd. De nachtmerrie van iedere artiest. Wat als het nooit meer komt? Wat als de ideeën weg blijven? Wat als hij nooit meer dat ene tedere beeld, of die ene mooie regel kan produceren. Wat dan?
Alles begint bij beginnen, maar iedere keer opnieuw is een uitdaging, met een onzeker resultaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *